GUL: intresserad

Här vänder vi oss till dig som tänker på vad du äter och ibland unnar dig en festmåltid eller något onyttigt. Överlag ska du tänka på att undvika mjölk- och veteprodukter och blanda inte kolhydrater med proteiner.

Du vet antagligen redan vad som är nyttigt, onyttigt och skadligt. Och du vet också att det är bäst att äta naturliga, fullvärdiga produkter som är ekologiskt odlade och i minsta mån processade. Dessutom vet du att det är bra att dricka rent vatten och att undvika läsk, alkohol och kaffe.

Däremot kanske du inte vet att redan när du ser maten på tallriken börjar du producera de enzymer som behövs i matsmältningen. Olika sorters mat behöver olika enzymer och din kropp kan inte producera alla enzymer samtidigt. Viss mat bryts ner bäst i basisk miljö medan annan behöver en kraftig syra för att kunna spjälkas och om du blandar mat felaktigt kan du få gaser eller sätta igång inflammatoriska processer i matsmältningskanalen och övriga kroppen.

Nycklar till förbättrad matsmältning

Här har vi samlat tips på några saker du ska tänka på att göra och andra som du ska undvika, för att ge dig så bra förutsättningar som möjligt för en god matsmältning.

Gör det här

  • Känn dig lycklig, njut, skratta, andas djupt och avslappnat och älska dig själv och dem du möter.
  • Ät mycket grönsaker och bär, drick rent vatten och njut av maten du äter. Vill du äta frukt gör det på fastande mage, aldrig tillsammans eller efter en måltid eftersom det stör matsmältningen.
  • Vill du äta kött, fågel eller fisk ät grönsaker eller bär till det. Spannmålsprodukter och andra kolhydrater som ris, pasta och potatis skall inte ätas tillsammans med animaliska livsmedel.
  • Vill du äta pasta eller ris, ät helst råris och se till att pastan är glutenfri och ät grönsaker till. Då kan din kropp lättare bryta ner och ta till sig det du har ätit.
  • Undviker du att blanda kolhydrater och proteiner får du mycket lättare att processa och använda dig av det du äter. I vissa av de dieter som idag förekommer t ex LCHF, Atkinson och GI undviks ofta dessa kombinationer, vilket kan ligga till grund för att dieterna nått framgångar.
  • Komplettera kosten med kosttillskott om du vill vara säker på att få i dig de vitaminer, mineraler och andra ämnen som just du behöver. Maten idag har inte samma näringsinnehåll som för 50 år sedan dessutom är miljöbelastningen större så för att kunna må så bra som möjligt behövs tillskott. Många gör dock mer skada än nytta, vi rekommenderar därför FRIWAYs produkter som är testade på människokroppen och framtagna för att ge kroppen den näring den behöver. Produkterna är helt naturliga och innehåller den renaste och bästa maten från jordens alla hörn som satts samman i pulver och pillerform för att ge kroppen bästa tänkbara bränsle.

Undvik det här

  • Stress, oro, skam, skuld, ytlig andning och andra negativa känslor som stör kroppens metabolism.
  • Minimera och undvik helst alla mjölk- och veteprodukter. Processad mat som innehåller konsistensgivare, smakförstärkare, socker, margariner och transfetter bör också undvikas.
  • Intaget av de vanligaste allergenerna skall också minimeras som gluten, laktos, citrusfrukter, soja, tomat, majs, kärnfrukter, svamp, ägg, nötter och vitlök.