Kost

Den senaste forskningen visar att livsstilen är viktigare än våra gener. Det vill säga kosten påverkar oss enormt mycket och vill du bli friskare, starkare eller piggare behöver du ge din kropp högklassigt bränsle och undvika inlagring av störande ämnen i kroppen genom att låta bli skräpmat, kemikalier och annat som bryter ner kroppen.

Låt ekologiska grönsaker och bär vara basen

Ekologiska grönsaker och bär är den mat som innehåller mest näring som kroppen kan ta. Om du vill maximera din energinivå för att bli friskare eller kunna prestera bättre bör detta vara grunden i ditt näringsintag.

Undvik kemikalier och allergener

Det som är viktigast att undvika är kemikalier och samtliga allergener som alla innehåller ämnen som påverkar människokroppens fysiologi negativt. De som är friska och har bra gener kanske inte får någon reaktion men de måste ändå processa allergenerna och ta från kroppens depåer för att hantera dem. De vanligaste allergenerna som skall minimeras och helst uteslutas helt ur kosten är vete, gluten, mjölkprodukter, laktos, citrusfrukter, soja, tomat, majs, kärnfrukter, svamp, ägg, nötter och vitlök.

Kombinera maten rätt

Det är inte bara viktigt vad du äter utan även hur du kombinerar din mat. Två råvaror som kan vara bra var för sig passar kanske inte ihop. För att din matsmältning skall fungera optimalt skall måltiden vara korrekt sammansatt med råvaror som passar tillsammans och helst skall du äta i en vacker och lugn miljö, gärna tillsammans med vänner. Om du är stressad, irriterad, trött eller äter mat som innehåller allergener, är svårsmält och stör kroppens kommunikation kommer inte matsmältningen kunna fungera optimalt.

Tips beroende på vem du är

Det är viktigt att du alltid utgår från dig själv. Klicka dig vidare till tips kring hur du ska tänka kring kosten, beroende på hur nivån för ditt intresse av kost ser ut:

RÖD: ointresserad
Du som unnar dig onyttigheter och inte vill eller orkar förändra din kost.

GUL: intresserad
Du som tänker på vad du äter och ibland unnar dig en festmåltid eller något onyttigt.

GRÖN: perfektionist
Du som vill äta perfekt för att kunna prestera maximalt, bli frisk från en sjukdom eller må så bra som möjligt i alla situationer.