Det här ska du äta och inte – våra bästa kostråd

Undrar du vad du ska äta för att bygga upp din kropp och ditt immunförsvar och höja din energinivå?

På KILMAN HEALTH har vi i mer än 30 år arbetat med hälsa. Vi har letat över hela världen för att hitta de bästa metoderna och hjälpmedlen för att kunna hjälpa våra klienter att bli friska och starka så snabbt som möjligt. Med åren har vi blivit mer och mer säkra på att det vi äter och utsätter våra kroppar för avgör hur friska vi är. Näst efter våra tankar och vårt mindset kommer därför kosten som den viktigaste faktorn. I det här blogginlägget tar vi upp vad som är nyttigast att äta och också vad man ska undvika för att bygga upp sitt immunförsvar och kunna ta sin hälsa till nästa nivå.

Idag marknadsförs mängder av dieter som sägs vara bra för kroppen, hjärtat, hjärnan och blodet, för att gå ner i vikt, gå upp i vikt, bygga muskler, vara anti-inflammatoriska eller ge kroppen rätt pH-värde.

När vi började studera, forska och testa mat var målet att verkligen förstå vilken mat som är nyttigast och tas upp bäst av kroppen. Vi ville helt enkelt lära oss vad människokroppen behöver för att hålla sig frisk och kunna prestera på topp! Med resultaten av vår forskning har vi hjälpt många att övervinna sina skadeproblem, kroniskt sjuka har blivit friskförklarade och mängder av klienter har kunnat höja sin energinivå och bli av med saker som magbesvär, värk och sömnproblem.

Många rekommenderar olika vad gäller egentligen?

Vi såg snabbt att det finns två läger av kostspecialister, de som avråder från viss mat och de som har livsmedelsfavoriter som de vill alla skall äta mycket av.

Några kostspecialister vill att vi skall undvika t ex socker, gluten, vete, laktos, mjölkprotein, kött, fågel, kolhydrater, salt, lektiner och oxalsyra. Även vi ser att det ligger mycket sanning i detta men att eliminera så mycket ur kosten kan göra kosten för begränsad.

Andra kostspecialister rekommenderar alla att äta mycket av vissa livsmedel. Det kan handla om att äta mycket nötter, kött, ägg, lax, kokosolja, avokado, broccoli eller citron. Vi ser att det inte är bra för kroppen att äta ensidigt och det kan göra det svårt att få i sig alla näringsämnen. Framför allt ser vi att vissa typer av livsmedel vara bra för några och samtidigt inte passa andra. Därför är inte heller dessa rekommendationer bra, utan kostråd måste bli mer exakta och individanpassade.

Det finns också idéer om tillagning och när och hur man skall äta. Det finns dieter som rawfood, vegansk kost, LCHF, 5:2, närproducerat, dieter baserade på kroppstyp, intermittent-fasting och andra varianter på fasta. Det ligger en hel del i dessa dieter, men samtidigt visar forskning att det viktigaste för att hjälpa matsmältningen är att äta mindre och undvika att blanda för många olika råvaror.

För att göra det ännu svårare finns det dessutom kostspecialister som ger helt motsägelsefulla fakta; att kött är bra eller dåligt, att frukt är nyttigt eller onyttigt eller att bönor är hälsosamt eller ohälsosamt. Vi kan konstatera att det inte går att läsa sig till vad som gäller!

Vad är bäst för dig att äta?

Det som skiljer oss på KILMAN HEALTH från andra när det kommer till kost, är att vi individanpassar kostråden för att de ska bli tillräckligt exakta och effektiva. I vår forskning har vi sett att det många gånger är minst lika viktigt att undvika kosten som stör mest, som att äta det som är nyttigt. Det är därför viktigt att var och en lär känna sin kropp och vilka individuella variationer som är viktiga.

När det gäller mat, finns det självklart grundregler som gäller alla. Det är till exempel nyttigast att äta ekologiska bär och grönsaker som innehåller naturliga vitaminer och mineraler som kroppen kan ta upp och använda. Det är också bra för alla att undvika mat som är besprutad och innehåller kemikalier som stör kroppen. Dessutom är det alltid bäst att äta i en lugn och trevlig miljö eftersom matsmältningen fungerar bättre då, än när vi är stressade.

Beroende på gener, tarmflora, livsstil, mikrobiell belastning och mycket annat behöver våra kroppar olika näring. Därför behöver du lära känna din egen kropp för att kunna optimera din hälsa. Djur har ofta kvar instinkten om vad de kan äta och inte, men många människor har inte tränat upp den förmågan, alternativt förstört den om den fungerade från början. Vi äter ofta det som serveras och är mer inriktade på att det skall smaka gott och gå snabbt än att det skall vara nyttigt och bygga upp kroppen. Barn har ofta bättre känsla. De vill till exempel inte blanda ihop allt de äter utan äter hellre en sak i taget, vilket faktiskt är mycket bättre för matsmältningen.

Kroppen reglerar sig ständigt, den håller igång processer som immunförsvar, fortplantning, hormonreglering, pH-värde, temperaturreglering och mycket annat. För att allt ska fungera som det ska behövs högkvalitativ näring, såsom livsviktiga fetter, kolhydrater och proteiner. Våra organ, celler, immunförsvar och andra processer i kroppen behöver också nyttigheter som vitaminer, mineraler och andra spårämnen för att kunna göra sitt arbete. Frågan är då varifrån du ska få denna näring?

För att kroppen skall kunna ta upp och använda näringen optimalt behöver den komma i rätt form, vara så kallat biotillgänglig. Vi har sett att ju naturligare och mindre processad maten är, desto bättre är det för matsmältningen. Grönsaker och bär innehåller det mesta vi behöver och är också enkla att kombinera med annan mat. Onaturliga, artificiella eller ”förädlade” råvaror känner kroppen inte igen och får då svårare att ta upp och använda. Matsmältningen fungerar också bättre när vi inte blandar för många råvaror.

Hur vet vi vem som ska äta vad?

För att kunna bygga upp sig från grunden, med ett starkt immunförsvar och ett nervsystem som kan kommunicera optimalt finns det inga genvägar. Varje individ behöver lära sig att leva efter sin kropps sanning. Vi har sett att det enklaste och snabbaste sättet att göra detta är att lära sig grunderna i att testa sitt nervsystem. Magkänslan ger tyvärr många gånger felaktiga signaler. Innan man är riktigt frisk blir man ofta sugen på saker som tillfredsställer hjärnan isället för det som ger kroppens organ den näring de behöver.

Vill du, går det att prova sig fram genom att äta några få matvaror och sedan lägga till en råvara åt gången i några dagar och mäta sina prestationer och analysera hur kroppen känns för att sedan sluta med denna och prova en ny. Problemet är att det tar lång tid att lära dig vad som fungerar och inte och svaren du får kan skilja sig åt från en dag till en annan. Därför kan det vara både enklare och gå snabbare att du lär dig att läsa av ditt nervsystem.

I filmen ovan berättar och visar Ulf Kilman hur du kan testa vilken mat som är bra för din kropp och vad du ska undvika, genom att läsa av ditt nervssystem.

Om du vill lära dig mer så håller vi en helgkurs som heter ”KILMAN HEALTH @home” några gånger per år. Under kursen lär du dig dig massor om hälsa och om hur du kan testa bland annat mat, produkter och skor genom att läsa av ditt nervsystem. Här kan du läsa mer om vår helgkurs KILMAN HEALTH @home och anmäla dig.

Genom att lära dig hur du testar vad kroppen vill ha och behöver, slipper du spendera energi och pengar på livsmedel och tillskott som inte gör nytta eller i värsta fall till och med försvagar din kropp. De som gått kurserna har blivit både förvånade och imponerade av hur fantastisk människokroppen är.

Idag har vi klienter som, när det är dags för fredagsmys, tar fram gurk- och selleristavar till mamma som är känsligast. Pappa äter frukt som mamma inte tål. Barnen får lite popcorn och ekologiska chips med solrosolja och havssalt, något som varken mamma eller pappa tål. Barn har ofta bättre näringsstatus och mer enzymer, och därför har de lättare att bryta ner det de äter. Men ju sämre barn (och andra) äter, desto snabbare förbrukas dessa reserver. 

Varför har många så svårt att äta nyttigt?

När du blir sugen på något beror det oftast på att du har brister i kroppen eller att du förknippar känslor med mat och försöker återskapa dessa känslor med hjälp av det du äter. För att verkligen bli av med suget, så kan du förbättra dina kostvanor för att säkerställa att kroppen har näringen den behöver och också lära dig att skapa känslorna du vill ha med hjälp av träning, familj, vänner, musik, bättre sömn, meditation eller något annat du uppskattar och som är positivt för dig.

Räcker vanlig mat för att ge kroppen all näring den behöver?

I takt med att människan har effektiviserat och maximerat skördarna har jordarna utarmats och maten innehåller inte längre samma näring som den gjorde för 100 eller 50 år sedan. Idag utsätts vi dessutom för mycket mer miljögifter och stress i form av förorenad luft, elektromagnetisk strålning och kemikalier än tidigare. Detta är en stress och utmaning för kroppen som sätter sina spår.

Idag räcker det därför inte längre att bara äta ”vanlig mat” för att ge kroppen tillräckligt med näring, utan för att kroppen ska fungera optimalt behöver människor, som lever ett normalt västerländskt liv, äta någon form av tillskott eller ersättning för att hålla sig friska. Av den anledningen berikar livsmedelsindustrin maten. Dessvärre handlar det oftast om artificiellt framställda vitaminer och mineraler som inte kan tas upp av kroppen och användas på ett effektivt sätt. I vissa fall kan de tillsatta vitaminerna och mineralerna göra mer skada en nytta. Samma sak gäller tyvärr många kosttillskott som finns på marknaden idag, de passar helt enkelt inte kroppen och kan inte tas upp som de ska.

Idag finns ett tydligt regelverk för mat och kosttillskott i väst. Problemet är att mindre seriösa aktörer kan utnyttja regelverket och sätta ihop produkter som innehåller vitaminer och mineraler med rätt godkända hälsopåståenden för att sedan använda sig av billiga artificiella råvaror som saknar biotillgänglighet. De som äter dessa produkter får då ingen effekt och produkterna kan till och med vara skadliga och störa kroppens kommunikation, tarmflora och andra vilktiga processer.

För de som verkligen vill maximera sin energi- och näringsintag rekommenderar vi FRIWAYs livstillskott. De har utvecklats under mer än 15 år, när vi på KILMAN HEALTH har arbetat med att hjälpa klienter bli friskare på naturlig väg. Livstillskotten är noggrant testade och framtagna för att ge alla organ och celler den näring de behöver för att alla viktiga processer i kroppen skall kunna fungera optimalt. Biotillgängligheten är också maximerad med hjälp av både västerländska och österländska metoder. Därtill är alla aktiva ingredienser, konsistensgivare och kapslar noga testade för att passa kroppens energisystem och processer, allt för att maximera den positiva effekten. Livstillskotten består i huvudsak av ekologiska grönsaker och bär.

Fakta om kost

 • Människan mår bäst av naturliga och rena råvaror som kroppen kan ta upp och använda.
 • En hel del av det som många idag anser som normalt att äta är inte optimalt för kroppen. Tvärtom leder det sakta men säkert till att immunförsvaret försvagas och att ohälsa och att systemiska sjukdomar som diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar ökar.
 • Det vi äter vid enstaka tillfällen är inte lika viktigt att ha koll på, utan det viktigaste är att se till att det du äter ofta inte stör kroppen.
 • Kroppen behöver vitaminer, mineraler, salter, kolhydrater, fetter och proteiner för att bygga upp alla celler, organ och processer. Ekologiska och naturliga råvaror som grönsaker och bär innehåller allt detta och är därför de bästa byggstenarna för våra kroppar.
 • Vi mår alla bäst av att undvika vanliga allergener som vete, mjölk, gluten, laktos, socker, jordnötter, hasselnötter, griskött, tomat, soja, majs, vitlök, citrusfrukter, svamp, tomat, paprika och ägg. De som inte märker att de påverkas negativt, förbrukar ändå energi om de äter dessa allergener. Energi som de annars hade kunnat använda till annat.
 • Bara för att något är nyttigt behöver det inte vara bra för dig. T ex avokado innehåller nyttiga fetter, vitaminer och mineraler och är bra för de flesta. Men vissa kan få en allergisk reaktion om de äter avokado. Bönor, nötter och kålsorter som broccoli kan också vara svårsmälta för många. Däremot tål antagligen alla en ekologisk gurka. (Testa vad som gäller för dig film)
 • Det är viktigt att lära sig testa eller känna vad som din kropp mår bra av för att kunna testa det du vill äta eller använda ofta som mat, kombinationer av mat och t ex hudvårdsprodukter.

Hur fungerar matsmältningen?

Nobelpristagaren Pavlov bevisade inte bara att det gick att få hundar att utsöndra saliv när han ringde i en matklocka. Han visade också att vi börjar utsöndra de enzymer vi behöver för att bryta ner den mat vi ser på tallriken framför oss, redan innan vi börjar äta. Vad innebär det i praktiken? Om du sätter ihop din måltid felaktigt eller dricker saker till maten som stör din matsmältning kommer du inte att kunna spjälka, ta upp och använda maten som det är tänkt. Istället kan detta leda till gasbildning, inflammatoriska processer eller störa signaltrafiken och de kemiska processerna kroppen. Något som har direkt inverkan på din energinivå och över tiden också på din hälsa.

Den kanske viktigaste och största skillnaden mellan hur många äter idag och hur det egentligen är bäst att äta är att: kolhydrater och animaliska proteiner inte ska blandas om du vill optimera din matsmältning. Vår mat består av kolhydrater, proteiner och fett och vi bildar olika typer av enzymer för att bryta ner dessa. Vissa av enzymerna kan inte bildas samtidigt. Dessutom behöver olika mat olika mycket syra i magsäcken för att brytas ner. Komponerar vi maten fel blir vår nedbrytning av maten ofullständig. Genom enkla åtgärder, som att separera animaliska proteiner från kolhydrater, får kroppen det lättare att processa och använda det du äter. Flera populära dieter där man t ex utesluter kolhydratskällor kombinerar inte dessa, och många upplever att de mår bättre av dieter där kolhydrater och animaliskt protein inte äts under samma måltid.

Om du vill äta kolhydrater såsom pasta eller ris kan du äta det tillsammans med grönsaker. Det finns idag vete- och glutenfri pasta, t ex rispasta eller kikärtspasta, som passar de flesta bättre men bara för att det är glutenfritt behöver det inte vara bra för dig så än en gång lär dig testa mat som du vill äta ofta. Fullkornsris med lång koktid som innehåller mer enzymer och näringsämnen är oftast nyttigare än vitt ris.

Om du vill äta fisk, fågel eller kött kombineras det bäst med t ex broccoli, avokado, sallad, amarant, bovete, quinoa eller andra grönsaker. På detta sätt förenklas matsmältningen och kroppen kan lättare tillgodogöra sig näringen. Kom dock ihåg att alla animaliska proteiner, men främst rött kött, belastar dina njurar och stör kroppens pH-balans. Bland animaliska proteiner är fisk och skaldjur mer lättsmälta än övriga, och kött av vilt, lamm och andra gräsuppfödda djur är också skonsammare för kroppen än annat kött.

Vissa kostrådgivare och forskare säger att näring i maten förstörs om den hettas upp över 48 grader. De har rätt men att hetta upp maten kan också hjälpa matsmältningen att bryta ner, ta upp och använda näringen. Framförallt kan värmen ta död på bakterier, virus, parasiter och svamp som kan finnas kvar även om vi sköljer maten noga. Om du vill tillaga maten är det också bra att använda kärl som inte som inte reagerar med maten eftersom det både kan förstöra näringsvärdet och avge kemikalier. (Kokkärl med rostfritt 316-stål eller glaskärl är därför bäst.)

Det finns också specialister som anser att det är bäst att vara vegetarian eller att man bara ska äta det som har sitt ursprung i närheten av där man bor. Detta passar många men inte alla, men något vi brukar rekommendera alla våra klienter är att undvika griskött. Anledningen till det är att grisar bökar i jorden och äter det mesta, vilket får till följd att deras kött innehåller mängder av mikrober som vi som människor kan ha svårt att hantera. Om vi t ex får i oss en parasit från grisköttet är det inte säkert att vår matsmältning kan ta död på den. Följden blir att den får den fäste i vår kropp och kan ställa till mängder av problem och ligga bakom till synes oförklarliga autonoma sjukdomar såsom ständig värk, irriterad tarm, trötthet och annan ohälsa. Besvär som också kan komma från svamp, kemikalier, virus och bakterier eller att vi äter en kost som inte passar mag- och tarmkanalen.

Faktum är att många virus som från början inte kan skada människan finns i däggdjur och när vi äter dem kan dessa virus komma in i våra kroppar och eventuellt skada oss på sikt. Därför är det viktigt att tänka igenom riskerna med vad vi stoppar i oss och att tillreda maten på lämpligt sätt innan det är för sent.

Hur och när du äter spelar också roll

De flesta vet idag att det spelar roll vad de äter, även om det i många fall ännu inte påverkat dem till att göra bra val. Men… det är också viktigt när och hur du äter. Att du är stressad, irriterad och trött ger det inga bra förutsättningar. Det är inte heller bra att äta sent eller på oregelbundna tider.

Faktum är att stress kan vara förödande för din hälsa. Studier visar att det lönar sig att äta nyttigt men bara för de som har en låg stressnivå. De som har höga stresspåslag får ingen eller knappt mätbar effekt av en nyttigare diet. Detta är en omständighet som bör mana de flesta av oss till eftertanke: Hur ser det egentligen ut i vår vardag? Hur många är vi inte som stressar på och jagar ”måsten” i vår vardag, för det är ju ”något normalt”? Något som kanske visar sig kortsluta den tid och de resurser vi investerar i vår hälsa! Detta innebär också att vi skall sluta utsätta kroppen för stress i form av mat, dryck och produkter som stör kroppen för att vi ska få rätt utväxling på våra insatser.

Din hälsa påverkas ständigt av din livsstil, tarmflora, livsenergi, mikrobiella belastning, andning, sömn, förmåga att anpassa sig och ditt mindset, ditt nervsystem och dina gener. Du blir inte tjock för att du äter onyttigt en dag utan det är vad du gör över tiden som räknas. Man har också sett att tarmfloran ändras redan efter tre dagar med förbättrad kost.

Vad är viktigt att undvika?

Allt du äter spelar roll och det som tar år att bygga upp kan raseras på några dagar! Det kan därför vara viktigare att låta bli att äta något dåligt, än att tillsätta något som är bra för dig. Vissa äter eller använder dagligen saker som kraftigt försämrar kroppens förmåga att kommunicera. Resultatet? Du får omedelbart kvittensen i form av sänkt energinivå tillsammans med ökad risk för skador och sjukdomar. De säger sig självt att ett sådant beteende bör undvikas!

De flesta vet idag vad som är nyttigt och onyttigt i grunden. Ju mindre godis, chips, alkohol och andra onyttigheter du äter desto bättre kan du må, även om du inte vill tro eller erkänna det. I våra studier kring kost och näring har vi funnit att alla (enligt livsmedelsverket) kända vanliga allergener, t ex mjölk, vete, majs, ägg, jordnötter, tomat, laktos och gluten påverkar kroppens kemi och tär på kroppens energireserver. Det är därför bäst för alla människor att undvika dessa, även de som inte märker av att de mår sämre (eller inte sätter sina problem i samband med dessa allergener). Förutom att alla mår bäst av att sluta inta produkter som stör nervsystemet mår vi alla bäst av att också undvika de vita gifterna; dvs vete, mjölk, socker, mediciner mm.

Viktiga frågor att ställa sig

 • Hur ska jag motivera mig själv till att 1) ta reda på vad som är bra för mig och 2) få mig att alltid vilja leva sunt och äta nyttigt?
 • Hur ska jag se till att få i mig den näring jag behöver för att hålla mig frisk och stark?
 • Vad ska jag göra för att på ett hållbart sätt förbättra mina kostvanor och min livsstil?
 • Hur kan jag hjälpa min familj och vänner att leva sundare?
 • Vad är det som hindrar min lycka och hälsa mest som skall jag undvika i min vardag?

Slutsatser

För att kunna må ännu bättre behöver du lära känna din kropp och bli medveten om vad som stärker dig mest och vad som är viktigast för dig att undvika. Allt för att förbättra din nervtrafik, stärka dina organ, celler och ditt immunförsvar vilket medför att du slipper tära på dina resurser. Under alla de år vi studerat kroppen och nervsystemet har vi sett vad som fungerar bäst. Vi (och de hälsospecialister vi utbildat) har metoder som direkt visar om någon del av kroppen störs av mat, dryck och andra produkter. Vi kan också se om en klient har näringsbrister som gör att något organ eller immunförsvaret inte kan arbeta optimalt.

Idag säljs mat- och gentester för att ge råd om kost, men tyvärr ser vi att de inte ger hela sanningen. Labresultaten kan säga att du tål t ex ägg eller nötter. Men i praktiken ligger det till så här: du kan kanske tåla ett visst ägg men beroende på hur mycket antibiotika och vilken föda hönan fått kan ett annat ägg vara helt fel för dig. Samma sak med olika nötter. Du tål kanske en nötsort bättre än en annan, men innehåller påsen du köpt svampgifter, bakterier, virus eller aflatoxiner i för hög nivå (vilket inte är helt ovanligt) så ska du undvika nötter ur den påsen.

Genom att lära dig att läsa av nervsystemet kan du börja undvika all mat och alla produkter som stör din kropp. På detta sätt optimerar du kroppens kommunikation. När kroppen kan kommunicera kan den också lösa problem! Välkommen att boka din plats en av utbildningarna hos KILMAN HEALTH som lär ut detta, @home eller @work. Du kommer att lämna utbildningen med nya insikter och ett antal verktyg som omgående kan ge dig, din familj eller dina kunder en mer hälsosam vardag.

Förutom att vara noga med kosten är det viktigt att se över miljön du dagligen vistas i och eliminera onödiga miljögifter från luft, hudvårdsprodukter och kemikalier samt även minimera strålning från mobiltelefoner, datorer och andra elkällor. Din kropp kommunicerar med olika frekvenser och ju naturligare och renare miljöer du vistas i, desto enklare får din kropp att förstå och hantera rätt signaler.

Människokroppen är fantastisk på att hantera och lösa problemen den utsätts för. I miljoner år har den löst problem vi inte ens visste fanns. Med ett starkt immunförsvar går du bättre rustad genom livet, se därför till att motivera dig att ta hand om dig själv och ta reda på din unika sanning. Ju friskare och starkare kropp du har desto mer kan du njuta och uppleva i livet!

Be your best! Do your best! Bliss is!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *